StoreBøgeskov

Det er weekend og du har måske benyttet anledningen til at komme ud i naturen. Jeg var bl.a. ude at gå en helt vidunderlig smuk tur i Store Bøgeskov ved Ringsted. Billedet ovenfår er taget ved den lille sti langs Gyrstinge sø. Undervejs gik jeg og tænkte på – hvorfor er det egentlig kun de fleste af os forundt at komme ud i naturen, når vi har fri? Hvorfor bruger vi ikke i højere grad naturen som en del af vores arbejdsdag?

Er det fordi vi har for travlt? Ikke lige har praktiske sko med? Fordi det regner eller er koldt? Er der en opfattelse af, at det er lidt snyd… at vi, hvis vi går en tur i arbejdstiden, holder fri og er mindre effektive? Eller er det slet og ret fordi vi ikke har tradition for det?

Tænkt, hvis vi i stedet så naturen som en ressource, en mulighed for at lade op; øge vores kreativitet og mindske stress?

Forskere ved Heriot-Watt Universitetet i Edinburgh har lavet et interessant studie. De udstyrede en gruppe mennesker med hjernemåleudstyr (kaldet EEG). En gruppe blev bedt om at gå en tur langs byens butiksstrøg, en anden blev bedt om at gå en tur i en af byens grønne områder og den tredje gruppe gik en tur i et travlt forretningsområde. Hver af turene varede 25 minutter og EEG-udstyret målte output svarende til begejstring, frustration, engagement, ophidselse og meditativ tilstand.

Resultaterne var tydelige. De mennesker der gik i byens grønne områder var mere afslappede med lavere grad af frustration og ophidselse. Deres hjerner slappede af og begyndte at genoplade. Efter en tur i det grønne kan man opleve, at man har nemmere ved at koncentrere sig, fokusere, analysere og tænke logisk.

Og der er flere gode grunde til at gå en tur i det grønne i arbejdstiden:

  • Du bliver gladere og friskere
  • Du bliver roligere i kroppen og mindre stresset
  • Du bliver bedre til at koncentrere dig bagefter
  • En gåtur er en fantastisk måde at tale sammen på
  • Naturen stimulerer vores kreativitet, vi får flere ideer og ser nye muligheder

Litteratur:
The urban brain: analysing outdoor physical activity with mobile EEG.

Promoting wellbeing through environment: the role of urban forestry.

Written by Trine Plambech

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *